KKN-T Umsida Dukuh Tengah Buduran District Helps Residents to Develop Miracle Tree to Become a Leading Product

[:id]umsida.ac.id – KKN Terpadu Umsida dalam menjalankan setiap program kerjanya dibekali oleh berbagai ilmu yang diperoleh selama perkuliahan. Tentunya manfaat tersebut ditujukan untuk masyarakat. Melalui ilmu tersebutlah KKN-T Desa Dukuh Tengah Kecamatan Buduran Sidoarjo membantu warga untuk mengembangkan si miracle tree. Lalu apa itu miracle tree?

Miracle tree adalah sebutan untuk daun kelor. Sebuah pohon yang biasa tumbuh di halaman rumah dengan perawatan yang mudah, tidak mati meski kemarau panjang, juga daunnya mengandung berbagai vitamin dan mineral yang bermanfaat bagi tubuh. Sehingga daun kelor bisa digunakan sebagai obat ketika kita sakit.

Melalui hasil survei kepada pelaku usaha, mereka tertarik untuk memformulasikan kandungan antioksidan dalam daun kelor sebagai bahan aktif dalam sediaan cream tangan dan badan (hand & body cream). Salah satu Pelaku usaha dari dukuh tengah mengembangkan produk usaha dari kelor dengan nama Ratu Lemu.

Guna memasarkan dan mengembangkan produk Ratu Lemu  Tim KKN-T membantu warga untuk meminimalisir kendala dengan mematenkan label dan menyediakan bahan baku dengan gerakan penanaman 100 kelor yang diadakan di balai desa Dukuh Tengah pada (9/19).

“Devinisi dari label terbaru teh kelor dengan menonjolkan warna hijau dan gambar daun kelor sebagai identitas kemasan minuman tersebut,” terang salah satu anggota KKN-T Desa Dukuh Tengah. (Lintang)

[:en]umsida.ac.id – Integrated Community Service Program Umsida in carrying out each work program is equipped with a variety of knowledge gained during lectures. Of course these benefits are aimed at the community. It was through this knowledge that KKN-T of Central Hamlet Village, Buduran District, Sidoarjo helped residents to develop the miracle tree. Then what is a miracle tree?

Miracle tree is a term for Moringa leaves. A tree that usually grows in the yard with easy maintenance, does not die despite a long dry season, also its leaves contain various vitamins and minerals that are beneficial to the body. So that Moringa leaves can be used as medicine when we are sick.

Through the results of a survey of business actors, they are interested in formulating the antioxidant content in moringa leaves as an active ingredient in the preparation of hand and body cream. One businessman from the hamlet is developing business products from Moringa with the name Ratu Lemu.

In order to market and develop Ratu Lemu products, the KKN-T Team helped residents to minimize obstacles by patenting labels and providing raw materials with a 100 Moringa tree planting movement held at the Central Hamlet village hall on (9/19).

“The definition of the latest label of Moringa tea by highlighting the green color and the picture of Moringa leaves as the identity of the beverage packaging,” explained one of the members of KKN-T Middle Dukuh Village. (Lintang)[:]