In order to increase competence, PGMI students must master technology

[:id]Umsida.ac.id –  Prodi Pendidikan Guru Madarasah Ibtidaiyah (PGMI) FAkultas Agama Islam (FAI) mengadakan seminar nasional pada Kamis (14/11). Bertempat di Aula KH Mas Mansyur, acara ini dihadiri 175 peserta dari seluruh perguruan tinggi PGMI se-Indonesia.
Seminar nasional dengan tema optimalkan peran IMPI dalam menghadapi pendidikan Era revolusi industri 4.0 ini memberikan sasaran kepada para mahasiswa yang nantinya lulus di prodi PGMI agar mampu mengembangkan pendidikan melalui industri 4.0.
Dr Ainurrafiq M Ag kepala subdirectorat  bina guru Mi dan MTS Kemenag RI adalah salah satu pembicara dalam seminar nasional yang diselenggarakan fakultas Agama Islam Umsida. Ia menjelaskan cara kepada mahasiswa agar bisa menghadapi revolusi pendidikan.
Mulai dari fenomena yang ada hingga tuntutan guru untuk mengembangkan potensi diri di tengah perkembangan teknologi. Sebab sebagai generasi muda perlu mengasah diri dalam perkembangan zaman, “Paling tidak untuk menghadapi era global ini, generasi muda harus belajar ilmu statistik dan koding. Anda bisa belajar dimana saja, sumber apapun misalnya youtube,” Ujarnya.
Di akhir acara, ia berpesan,”Sebagai seorang yang nantinya akan terjun di dunia pendidikan, sebaiknya mulai sekarang teman-teman aktif meningkatkan soft skill untuk menghadapi kompetensi dalam dunia pendidikan,” pungkasnya.

Ditulis oleh Linda Bunga Pratiwi
Diedit oleh Etik Siswatiningrum[:en]Umsida.ac.id – Madarasah Ibtidaiyah Teacher Education Program (PGMI) The Faculty of Islamic Studies (FAI) held a national seminar on Thursday (11/14).
Located at the KH Mas Mansyur Hall, the event was attended by 175 participants from all PGMI universities throughout Indonesia. The national seminar with the theme of optimizing the role of IMPI in facing education the era of the industrial revolution 4.0 provided a target for students who would later graduate at PGMI study programs to be able to develop education through industry 4.0.
Dr Ainurrafiq M Ag, the head of the director sub-directorate of Mi and MTS RI Ministry of Religion, was one of the speakers at a national seminar organized by the Umsida Islamic Religion faculty.
He explained the way for students to be able to deal with the educational revolution. Starting from the existing phenomena to the demands of teachers to develop their potential in the midst of technological development. Because as the young generation needs to hone themselves in the times, “At least to face this global era, the young generation must learn statistics and coding. You can learn anywhere, any source such as YouTube,” he said.
At the end of the event, he advised, “As someone who will later be involved in the world of education, it is best to start active friends from now on improving soft skills to face competence in the world of education,” he concluded.
Written by Linda Bunga Pratiwi
Edited by Etik Siswatiningrum[:]